اهداف همايش
تحول در ساختار صادرات جهاني كه ناشي از بكارگيري فناوريهاي جديد، پاسخ به تغيير در الگوهاي تقاضاهاي جهاني، رقابت شديد در سطح جهاني و … است، موجب دگرگوني بسياري در الگوهاي صادرات كالايي و عوامل موثر بر رقابتپذيري صنعتي در ميان كشورهاي جهان شده است. به طوريكه ظرف چند دهه گذشته، سهم صادرات جهاني متكي به منابع طبيعي، بويژه در كشورهاي توسعهيافته در مجموع تجارت جهاني، روندي روبه كاهش داشته است و درمقابل، محصولات صنعتي غيرمتكي به منابعطبيعي، به ويژه در سطوح بالاي فناوري، پشتوانه اصلي رشد صادرات در جهان بوده است. درطي اين مسير، كشورها بسته به سطح توسعهيافتگي خود، داراي سهمهاي متفاوت در اين تغيير الگو بوده اند.
جهت همگامي با اقتصاد جهاني و رهايي از اقتصاد تك محصولي و دستيابي به اهداف بلند مدت رشد صادرات غيرنفتي در دنياي پررقابت امروز، ضرورت گرايش و همگامشدن با گسترش فعاليتهاي توليدي و صادراتي در راستاي روند صادرات جهاني بيش از گذشته ضرورت يافته است.
امروزه با توجه به رشد روزافزون جمعيت و همچنين كمبود محصولات مصرفي، نياز به استفاده از فناوريهاي نو و روشهاي پيشرفته بيش از پيش احساس ميشود و پژوهشهاي زيادي در اين زمينه در حال انجام است. در حقيقت در آيندهاي بسيار نزديك، كشورهايي موفق خواهند بود كه بتوانند با تكيه بر اين فناوريهاي نو، امنيت غذايي و اقتصادي را براي مردم خود فراهم نمايد.
اين در حالي است كه ايران باتوجه به پتانسيل بالايي كه در نيروي انساني با مهارت بالا داراست، سهم چندان زيادي در صادرات كالاهاي با فناوري بالا و دانش بنيان ندارد و يا به عبارت ديگر، در پله هاي پايين مزيت نسبي قرار گرفته است.
در اين ميان، حضور ايران در عرصه هاي صنايع با فناوري بالا و پيشرفته (به ويژه صنايع پويا و صنايعي كه رشد صادرات آنها طي سه دهه گذشته بيش از رشد صادرات جهاني بوده است)، نيازمند برنامه ريزي هاي مناسب، اتخاذ سياست هاي حمايتي مناسب با آنها و … براي حضور بخش خصوصي در اين زمينه ها است.
استان گلستان نيز برخوردار از مزيتهاي فراواني در بخش كشاورزي، صنعت و معدن مي باشد كه در سايه حمايت منطقي و سياستگذاري صحيح دولت، اين مزيتها ميتوانند واحدهاي صنعتي پيشرفته را در ورود به بازارهاي بينالملل ياري نمايند. مطالعه تجارب كشورهاي توسعهيافته نشانگر آن است كه سياستگذاري و بسترسازي دولتها نقش تعيين كنندهاي در موفقيت واحدهاي توليدي – صادارتي پيشرفته ايفا نموده است.
استان گلستان براي اينكه جايگاهي واقعي و مطمئن در صنايع پيشرفته داشته باشد، بايد با استقرار و ايجاد پاركهاي علم و فناوري و شهرك فناوريهاي برتر، امكان ايجاد صنايع مرتبط را براي سرمايهگذاران فراهم نمايد و بتواند با تكيه بر اين صنايع، رشد و توسعه همه جانبه را در آينده تضمين نمايد. از جمله اين موارد، صنايع مرتبط با بيوتكنولوژي، نانوتكنولوژي و فناوري اطلاعات (IT) ميباشد. صنايع پيشرفته اهميت فراواني در راستاي پيشرفت صنعتي استان گلستان دارد و نقش مهمي در ايجاد محصولاتي با ارزشافزوده قابل ملاحظه خواهد داشت. براي اينكه استان گلستان از پيشرفت صنعتي به اندازه كافي برخوردار باشد، ايجاد و توسعه صنايع پيشرفته ميتواند بستر مناسبي جهت سرمايهگذاري در فناوريهاي برتر را فراهم نمايد كه به طور مستقيم و غيرمستقيم منجر به پيشرفت صنايع ديگر استان و منطقه ميگردد. ضمناً محصولات توليدي صنايع پيشرفته محصولاتي مهم و استراتژيك هستند كه با توليد آنها در استان، وابستگي استان و كشور به اين محصولات رفع خواهد شد.
محورهاي همايش:
۱– وضعيت موجود صنايع پيشرفته در استان گلستان، مقايسه تطبيقي با ساير استان ها و معرفي صنايع پيشرفته منتخب با توجه به پتانسيل ها و آمايش سرزميني
۲- فرصتها و تهديدها، نقاط قوت و ضعف، چالشهاي اصلي و كليدي و راهكارهاي توسعه صنايع پيشرفته استان گلستان
۳- صنايع پيشرفته، سرمايه گذاري، كارآفريني، ارزش افزوده و اشتغال در استان گلستان
۴- صادرات و نقش بازارهاي منطقه اي و فرامنطقه اي در ايجاد و توسعه صنايع پيشرفته استان گلستان
۵- صنايع پيشرفته توسعه دهنده معادن و صنايع معدني
۶- صنايع پيشرفته توسعه دهنده كشاورزي ، شيلات ، صنايع تبديلي، علوم دامي و گياهان دارويي
۷- صنايع پيشرفته توسعه دهنده صنعت گردشگري و صنايع دستي
۸- صنايع پيشرفته توسعه دهنده علوم و تجهيزات پزشكي
۹- نقش زير ساخت ها و فناوري اطلاعات و ارتباطات در توسعه صنايع پيشرفته
۱۰- نقش سازمان هاي دولتي، قوانين و مقررات، رسانه و فرهنگ در توسعه صنايع پيشرفته