نخستین همایش ملی اخلاق و عرفان در ادب فارسی

نخستین همایش ملی اخلاق و عرفان در ادب فارسی

زبان و ادبيات مهمترين شاكله­ ي هويت فرهنگي هر كشور و ملتي محسوب مي­ شود. ادبيات به نوعي ميراث فرهنگي هر كشور است كه از نسلي به نسل ديگر منتقل مي ­شود و مرحله به مرحله به سوي كمال و پيشرفت گام برمي­ دارد و هر نسل سهمي در غناي آن دارد. پرداختن به ادبيات رابطه­ ي ميان نسل­ها را آسان تر مي­ كند و ملت را به سوي خود باوري سوق مي­ دهد و در رشد و پيشرفت فرهنگ ياري مي­ رساند.

در تاريخ ادبيات فارسي دو پديده­ ي اخلاق و عرفان جايگاه وي‍ژه­ اي دارند. كارشناسان ادبي معتقدند اين جريانات فكري با ادب و فرهنگ اسلامي چنان آميزه­ اي از لطايف ادب و حكمت را در ارتباطي نزديك به وجود آورده­ا ند كه اگر ويژگي­هاي آنها شناسايي و ارزيابي درستي نشود، بي ترديد پاره اي از حقايق و واقعيات ادب پارسي نيز پنهان خواهد ماند.

شعر و ادب پارسي يكي از مهمترين و درخشنده ­ترين پديده­ هاي عرفان و تصوف است كه در اين زمينه ، فقها، دانشمندان، عرفا، شعرا و نويسندگان برجسته فارسي­گو هزاران اثر نفيس و گرانبها به رشته­ ي تحرير درآورده­ اند. پيشگامان بزرگي مانند: ابوالحسن هجويري، اميرخسرو دهلوي، سنايي، عطار، حافظ، مولانا و ...از جمله شاعران و عارفاني هستند كه در اين عرصه قلم زده­ اند.

برگزاري همايش و سمينار عرصه­ اي براي تبادل انديشه ­ها و توليد مقالات علمي و در نتيجه رشد و ارتقاء دانش تخصصي را فراهم مي­ نمايد. افزايش تحصيل­ كردگان و دانش ­آموختگان در دو دهه ­ي اخير و تخصيص بودجه و اعتبارات علمي-پژوهشي به منظور برگزاري چنين برنامه­ هايي موجب افزايش چشمگير همايش­ها شده است. اما با توجه به معنويت گرايي بشر از ابتداي هزاره­ ي سوم، كاربردي بودن بخش عرفان عملي در زندگي مردم، نياز جامعه به عرفان و معنويت و رشد عرفان­هاي دروغين، تعداد همايش­هاي برگزار شده نسبت به ظرفيت­هاي عرفاني كشور بسيار اندك به نظر مي­ رسد. بحراني كه در زمينه­ ي معنويت و اخلاق در نظام معرفتي و علمي، جهان امروز با آن مواجه است، تلاش علمي فعالي كه متفكران و انديشمندان دنياي امروز براي حل اين بحران انجام مي­ دهند و ظرفيت عظيمي كه عقلانيت جهان اسلام و حوزه­ي عرفان اسلامي و حكمت اسلامي در حاشيه­ ي آموزه­ه اي قرآن و عترت و ميراث گرانقدر و عظيم اهل بيت(ع) دارد، ما را به سوي توجه به موضوع اخلاق و عرفان در ادب فارسي فراخواند. در همين راستا گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد زاهدان در صدد است با برگزاري همايش و كنفرانس علمي فضايي را در جهت پيشرفت اين حوزه ايجاد كند.

 

اهداف همايش:

با انگيزه­ ي ارتقاء سطح دانش و بينش عمومي و اعتلاي فرهنگ و هنر كشور در ترويج و اشاعه­ ي فرهنگ اصيل ايراني و اسلامي و بر اساس اهداف فرهنگي مصرح در قانون اساسي جمهوري اسلامي و با التزام به رعايت مقررات موضوعه كشوري اهداف همايش كه الهام­ بخش فعاليت­هاي آن مي­ باشد عبارتند از
معرفي دانشگاه آزاد اسلامي به عنوان دانشگاهي پيشرو در برگزاري كنفرانس­هاي علمي در سطح ملي و بين ­المللي و نهادي پيشگام در در توليد و هدايت مباحث علمي
فراهم آوردن محيطي علمي براي دانشجويان رشته ­هاي زبان و ادبيات فارسي، فلسفه، عرفان و اديان در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري با آخرين پژوهش ­ها در حوزه ­ي اخلاق و عرفان و ايجاد بستري مناسب براي آشنايي و تبادل نظر آنان با استادان برجسته در اين زمينه.
ايجاد زمينه­ هاي نقد و بررسي نقش عرفان در شعر و ادب فارسي و بررسي جهت­ هاي گوناگون و زواياي مختلف تصوف و سهم شعرا و نويسندگان در حفظ و نگهداري اين ميراث ارزشمند.
گسترش و پيشبرد و ارتقاي علمي پ‍ژوهش­ها در زمينه­ ي عرفان اسلامي و  بهبود كيفي نيروهاي متخصص و بهبود بخشيدن به امور آموزشي و پژوهشي در زمينه­ هاي تاريخ، موضوعات، مسائل، رشته هاي وابسته، مباحث فرامعرفتي، مقايسه­ اي و ميان رشته­ اي عرفان اسلامي.
ترغيب و تشويق پژوهشگران و تجليل از محققان و استادان ممتاز.
بحث و تبادل نظر ميان پژوهشگران، اساتيد و دانشجويان در اين حوزه.
ارائه­ ي جديد ترين يافته­ هاي پژوهشي در زمينه­ ي اخلاق و عرفان در ادبيات فارسي.
رصد نيازهاي دائما در حال تغيير فرهنگي و طراحي و مديريت تحقيقات فرهنگي از منظر آينده پژوهي  و آسيب شناسي فرهنگي.
معرفي شخصيت­هاي عرفاني و انديشه­ ها و نظريات خاص آنها.
پديد آوردن فرصتي مناسب براي بحث و تبادل نظر ميان عرفان پژوهان ايران  و ژرف انديشي در گشودن ابهامات و طرح نكات تازه.
گرامي داشت و معرفي انديشه­ هاي ژرف و سحرانگيزي­هاي سخن در آثار عرفاني به عنوان يكي از شناخته­ ترين اركان ادب و فرهنگ ايراني – اسلامي.
آشنايي با پژوهش‌هاي جديد ملّي و بين المللي در مورد اخلاق و عرفان در ادب فارسي
گفتگو و تبادل نظر در عرصه­ هاي پژوهشي زبان و ادب فارسي با تأكيد بر آثار عرفاني
ترغيب پژوهشگران جوان به ژرف ­انديشي در زبان و ادب فارسي و عرفان اسلامي
جلب توجّه به زبان فارسي به ­عنوان يكي از مؤلّفه­ هاي مهم وحدت ملّي ايران
ايجاد زمينه هاي پژوهشي و ترويج زبان و ادب فارسي در ايران و جهان
عرضه نتايج انواع پژوهش ­هاي زباني و ادبي و عرفاني به طوري كه طيف وسيعي از پژوهش­ هاي اين حوزه پوشش داده شود
تعامل و گفتگوي استادان، پژوهشگران و فرهيختگان در عرصه ­هاي زبان و ادب فارسي، فرهنگ و انديشه و تشويق و ترغيب پژوهشگران جوان به مباحث نوين و موضوعات ميان رشته­ اي و تطبيقي
تبيين جايگاه و شأن زبان فارسي به عنوان ابزار گسترش و تقويت تفكر و تأمل علمي

 

محورهاي همايش:

بررسي ويژگي‌هاي زباني و دستوري آثار عرفاني –ادبي
بررسي ويژگي‌هاي بلاغي و زيبايي شناختي آثار عرفاني –ادبي
بررسي ويژگي‌هاي محتوايي آثار عرفاني –ادبي
آثار عرفاني –ادبي و مطالعات بين رشته‎اي
مطالعات تطبيقي آثار عرفاني –ادبي
تحليل گفتمان و نقد آثار عرفاني –ادبي
بررسي تصحيح انتقادي آثار عرفاني –ادبي
معرفي نسخه‌هاي خطي و نفيس آثار عرفاني –ادبي
تاريخچه­ رشد و گسترش تصوف در ايران
نقش وحدت وجود در فكر عرفاني
 سهم عرفا و صوفيان در گسترش دين اسلام و نفوذ و تاثير خانقاه در ايران
 مباني معرفتي اخلاق
 اخلاق در عرفان اسلامي
  مباني معرفت شناسي عرفان اسلامي
  رابطه­ ي متقابل عرفان اسلامي و ادبيات فارسي
ديدگاه­ هاي روان­شناختي، جامعه ­شناختي و اسطوره ­شناختي در آثار عرفاني
 بازتاب جهاني انديشه هاي عرفاي ايران و اسلام
عرفان و اخلاق در كشورهاي فارسي­ زبان و شبه قاره
 تأثير انديشه ­ي عرفا در تقويت ارزش­هاي ملي و بازشناسي هويت تاريخي ايرانيان
بررسي و تحليل عناصر هنري و زيبايي شناسي زبان و ادب فارسي در آثار عرفاني
 سبك­ شناسي و نشانه شناسي در ادبيات عرفاني
معاني و تعابير و مفاهيم عميقي چون مرگ، ابديت، عشق، غم و شادي در انديشه­ ي عرفا
چالش­ ها دغدغه­ ها  و مسائل عميق فكري در ادبيات عرفاني
ديگر موضوعات مرتبط با عنوان همايش

نظرات