سوانح طبيعي جزئي از فرايند زندگي انسان هاست و با توجه به پيشرفتهاي بشري هر روز بر تعداد و تنوع آنها افزوده مي شود. اين سوانح به عنوان چالشهاي اساسي در راستاي توسعه پايدار زندگي بشري مطرح شده اند. شناخت راه هاي منتهي به پايداري با الگوهاي متعدد كاهش آسيب پذيري در برنامه ريزي و مديريت سوانح مطرح است به طور كلي دو نوع استراژي براي مواجهه با سوانح وجود دارد كه عبارتند از :
1- پيش بيني
2- تاب آوري
در روش اول براي روبه رو شدن با مشكلات از استراتژي پيش بيني استفاده مي شود. براي مقابله با مشكلات ناشناخته روش تاب آوري مد نطر قرار مي گيرد.
تاب آوري عبارت است از ارتقاء توانايي جامعه ، برنامه ريزي و آمادگي براي جذب و بهبود موفقيت بيشتر براي مقابله با اثرات ناخواسته بعد از سوانح با رويكرد ترميم و بهبود جامعه سانحه ديده از لحاظ اجتماعي ، اقتصادي ، زيست محيطي و كالبدي.
اهميت اين موضوع با نگاهي به نقشه پهنه بندي خطر پذيري جهان در مقابل سوانح بيش از پيش براي كشور ايران مطرح و مفيد است. زيرا كل سرزمين ما در مقابل اكثر مخاطرات طبيعي تاثير پذير است و در اين بين مقوله تاب آوري با توجه به چند وجهي بودن آن مي تواند بسياري از آلام و مشكلات كشور ما را از طريق آگاهي بخشي و تصميم سازي براي آينده مرتفع سازد.
مركز تحقيقات راه ، مسكن و شهرسازي در راستاي سياستهاي كلي نظام جمهوري اسلامي ايران جهت اهميت دادن به موضوع تحقيقات ، پژوهش ، آموزش و كنترل در زير ساختهاي عمراني اولين كنفرانس ملي تاب آوري شريان هاي حياتي و زير ساخت هاي عمراني را در سالگرد وقوع زلزله بم كه مرگ بارترين پديده طبيعي در قرن حاضر در كشور ما مي باشد با هدف ارتقاء دانش جامعه در مقابله با سوانح طبيعي برگزار خواهد نمود.
محورهاي اصلي كنفرانس:
توسعه پايدار شهري
بهسازي و مقاوم سازي
تاب آوري و شريان هاي حياتي
تاب آوري سازه ها و سيستم ها
مصالح و فناوري هاي نوين
مديريت بحران و پداففند غير عامل
اقتصاد و تاب آوري
حمل و تقل