پنجمین همایش ملی علوم جغرافیایی دانشگاه پیام نور

پنجمین همایش ملی علوم جغرافیایی دانشگاه پیام نور

دانش جغرافيا امروزه بيش از هر زمان ديگري مي‌تواند پاسخگوي نياز انسان معاصر در حل مشكلات محيطي، اجتماعي و اقتصادي باشد.
در روزگاري كه به گفته شادروان دكتر محمد حسن گنجي جبر جغرافيايي را از هر سوي كه برانيم از سوي ديگر با بي تدبيري ها و نابخرديهاي بشر استيلا مي يابد و چهره خشم آلود خود را بر زمين و انسان ساكن در آن با هر سطحي از دانش و فناوري نشان ميدهد.
آنجا كه با سيلابهاي خروشان، طوفانهاي سهم گين، فورانهاي آتشفشاني، ريز گردها و.... زندگي بر كام انسان ساكن بر اين كره خاكي تلخ مي گردد و با وجود تمامي آنچه از دانش، روش و ابزار پيشگيرانه دارد باز او را ياراي پايداري در برابر قهر طبيعت نيست.هر چند كه اين قهر، اغلب محصول بي مهري هاي انسان به ظاهر متمدن نيز مي باشد.
آنجا كه در راستاي منافع و مطامع سودجويانه خود به تخريب پوشش سبز جنگلها مي پردازد و بستر وقوع سيلابهاي ويرانگر را فراهم مي كند، آنجا كه با استحصال بيش از حد و بي برنامه از  آبهاي زير زميني سفره هاي زيرين را خشك و با بستن سدهاي بسيار در مسير رودخانه ها باعث خشك شدن درياچه ها، بروز پديده ريزگردها و اخلال در چرخه اكوسيستمها مي گردد. يا با انباشت انبوهي از سنگ و سيمان و آهن در ابرشهرها زلزله هاي القائي را موجب مي شود. خود وجوهي از بي مهري انسان به ظاهر متمدن و مدرن است. بي مهري هايي كه به قهر و آنگاه خشم طبيعت منتهي خواهد شد.
با كاربست آموزه هاي جغرافيايي در جريان زندگي و در تعامل با محيط پيرامون در شهر و روستا و طبيعت است كه مي توان آن قهر را به آشتي و آن خشم را به مهر و انسان بر طبيعت را به انسان با طبيعت بدل نمود و از تمامي مواهب جغرافيايي پيرامون در راستاي توسعه پايدار و در مسير بسط عدالت اجتماعي، اقتصادي، زماني، مكاني و حفظ محيط زيست بهره جست.
كم نيست كاستي ها و چالش‌هاي فراروي انسان در جهان و به ويژه در جهان كمتر توسعه يافته، نابساماني‌ها و نارسايي هاي محيطي، كالبدي، خدماتي، اقتصادي و اجتماعي در سكونتگاه‌هاي شهري و روستايي كه رفع آنها جز با رويكردي جامع، نظام وار و آمايشي از منظر دانش و با بينشي جغرافيايي ميسر نمي گردد.
 اگر نباشند سوداگران و سود جويان تماميت خواه، وفور  منابع و مواهب الهي در اين كره مسكون به ميزاني است كه مي توان به دور از تخريب محيط، تنازع بقا و دلهره از كاستي ها نسل بشر زندگي مسالمت آميزي را بر اساس احترام متقابل بنيان نهد و به آيندگان بسپارد.
به هر روي بر اين باوريم كه دانش جغرافيا با رويكردي مكاني فضايي قادر است در حل مشكلات و معضلات طبيعي، اقتصادي و اجتماعي موثر افتد و در راستاي نيل به آينده اي بهتر با ساماندهي و آمايش مجدد و بهينه سرزمين در ابعاد جمعيتي، خدماتي و فعاليتي توسعه اي پايدار، متعادل و متوازن را موجب شود.
بر اين اساس جامعه جغرافي دانان دانشگاه پيام نور مي كوشد تا در آوردگاهي ديگر در پنجمين همايش ملي علوم جغرافيايي با به اشتراك گذاردن دستاوردهاي علمي خود به تبيين چالشها و فرصتهاي فرارو و نيز طرح ديدگاههاي علمي در پاسخ به نيازها و رفع كاستي ها در گستره مكان و فضاي جغرافيايي مام ميهن بپردازد.

 

محورهاي اصلي همايش

مطالعات و پژوهشهاي برنامه ريزي محيطي

مطالعات و پژوهشهاي برنامه ريزي روستايي

مطالعات و پژوهشهاي برنامه ريزي شهري و منطقه اي

ساماندهي سياسي فضا

مخاطرات محيطي

گردشگري

 

 

نظرات