پنجمين همايش مديران فناوري اطلاعات در سال 1396 با هدف توسعه و گسترش علم و دانش در حوزه مديريت فناوري اطلاعات با تاكيد بر ارتقاء تخصص و مهارت مديران اين حوزه برگزار ميگردد. باتوجه به افزايش حجم دادهها و نقش موثر آنها در تصميمگيري مديران، صحت، دقت و به تعبيري كيفيت دادههاي در جريان در سازمان، اهميت ويژهاي پيدا كرده است. از طرفي براي استفاده موثر و كارآمد از دادهها، لازم است يك چارچوب منسجم و يكپارچه متشكل از ابعادي نظير افراد، فرايندها، استانداردها و قوانين مرتبط با مديريت و جريان دادهها در سازمان وجود داشته باشد. چنين چارچوبي يك نگرش دادهمحور را در سازمان تبيين ميكند كه ذيل مفهوم حكمراني دادهها قرار ميگيرد.
به تعبيري ديگر حكمراني دادهها يكي از مهمترين عوامل كليدي در موفقيت يك سازمان در راستاي ماموريتهاي واگذار شده و همچنين كاهش مخاطرات در تصميمگيريهاي مديران خواهد بود. مسلما بهبود سطح توانمندي يك سازمان در توليد و بكارگيري دادهها و اطلاعات، و حفظ و توسعه دانش سازماني بدون درنظر گرفتن جنبههاي مختلف اجتماعي، اخلاقي، حقوقي، اقتصادي، فني و مهندسي امكانپذير نخواهد بود. بر اين اساس تمركز پنجمين همايش مديران فناوري اطلاعات روي موضوع "حكمراني دادهها از ديدگاه علوم و فناوري اطلاعات" خواهد بود.
محور علمي- فناوري
بطور كلي در مراحل مختلف توليد و پردازش دادهها در سازمان در نظر گرفتن مؤلفههاي علمي (از جنبههاي نظري تا جنبههاي كاربردي) و مهندسي در پيدايش و گسترش فناوري اطلاعات و مصنوعات آن از اهميت قابلتوجهي برخوردار است. به بهبود حكمراني دادهها منجر خواهد شد. ذيل اين محور به بررسي دستاوردهاي پژوهشي و اجرايي حول رابطة ميان حكمراني دادهها و محورهاي فرعي زير پرداخته ميشود:
· كيفيت داده و حكمراني دادهها؛
· مديريت دانش و حكمراني دادهها؛
· معماري و فناوري اطلاعات؛
· امنيت و ايمني و حكمراني دادهها؛
· سيستمهاي اطلاعاتي و حكمراني دادهها؛
· استانداردها و حكمراني دادهها؛
· دادههاي عظيم و حكمراني دادهها؛
· حكمراني دادهها و حكمراني فناوري اطلاعات؛
· انبارش دادهها و حكمراني داده؛
· هوش مصنوعي و حكمراني داده.
* محور سياستي- مديريتي
در مراحل مختلف توليد و پردازش دادهها در سازمان در نظر گرفتن چارچوبهاي مختلف سياستي، اقتصادي، مديريتي و حقوقي به بهبود برنامههاي حكمراني دادهها در هر سازماني منجر خواهد شد. ذيل اين محور به بررسي دستاوردهاي پژوهشي و اجرايي حول رابطة ميان حكمراني دادهها و محورهاي فرعي زير پرداخته ميشود:
· تصميمگيري و حكمراني دادهها؛
· فرايندهاي كسب و كار و حكمراني دادهها؛
· مديريت منابع انساني و حكمراني دادهها؛
· برنامهريزي راهبردي و حكمراني دادهها؛
· ارتباطات سازماني و حكمراني دادهها؛
· شبكههاي اجتماعي و حكمراني دادهها؛
· مديريت كيفيت و حكمراني دادهها؛
· آيندهنگاري و حكمراني دادهها؛
· سياستگذاري و حكمراني دادهها؛
· انتقال فناوري و حكمراني دادهها؛
· پايش و ارزيابي و حكمراني دادهها؛
· جنگ سايبري و حكمراني دادهها؛
· اقتصاد دادهها؛
· امضاي ديجيتالي؛
· تعاملپذيري دادهها؛
· دولت الكترونيك.
* محور اجتماعي- فرهنگي
در مراحل مختلف توليد و پردازش دادهها در سازمان، توجه به ملاحظات و ملزومات اجتماعي، اخلاقي و حقوقي به بهبود برنامهها و تسهيل حكمراني دادهها در هر سازماني منجر خواهد شد. اين ملزومات ميتواند ذيل دو عنوان قرار گيرد:
الف) حكمراني در استفاده از دادهها: در اينجا مؤلفههايي همچون اولويتها، نيازها و فرصتها در شرايط فعلي يك سازمان را مورد توجه قرار ميدهد؛ بهطوري كه توسعه استفاده از دادهها، نيازهاي اصلي در استفاده از دادهها، چگونگي ايجاد تمهيدات حكمراني براي بهرهوري بيشتر، و توجه به پيامدهاي بالفعل و بالقوه در تحقق حكمراني دادهها يا فقدان تحقق آن در يك سازمان را بررسي ميكند.
ب) چشمانداز حكمراني دادهها: تحت اين عنوان ميتوان بررسي نمود كه حكمراني دادهها بايد چه بخش يا بخشهايي از واحدهاي سازماني را تحت پوشش قرار دهد، يا چه جنبههايي كليدي از حكمراني دادهها همچون شفافيت، حريم خصوصي، امنيت دادهها، و ارزش دادهها بايد مورد توجه قرار بگيرد. همچنين ميتوان به اين مسائل پرداخت كه سازمانها براي تحقق حكمراني دادهها بايد چه آموزشها و دورههايي را مد نظر قرار دهند، و چه ابعاد اجتماعي، اخلاقي، و حقوقي نوظهوري را براي تسهيل آن بررسي نمايند.
ذيل اين محور به بررسي دستاوردهاي پژوهشي و اجرايي حول رابطة ميان حكمراني دادهها و محورهاي فرعي زير پرداخته ميشود:
· ملاحظات اجتماعي در حكمراني دادهها و استفاده از آن در سازمان؛
· ملاحظات اخلاقي در حكمراني دادهها و استفاده از آن در سازمان؛
· ملاحظات حقوقي در حكمراني دادهها و استفاده از آن در سازمان؛
· شفافيت و حكمراني دادهها؛
· حريم خصوصي و حكمراني دادهها؛
· امنيت دادهها و حكمراني دادهها؛
· ارزش دادهها و حكمراني دادهها.
و موضوعات مرتبط ديگر.