همایش یکم فیروزه:صنعت و فرهنگ

همایش یکم فیروزه:صنعت و فرهنگ

بدون ترديد معادن و صنايع معدني به عنوان زيربناي توسعه صنعتي و اقتصادي، از اهميت قابل ملاحظه اي در توسعه پايدار كشور برخوردار مي باشند. بعلاوه بايد توجه داشت كه اهميت معادن نه تنها به خاطر تامين مواد اوليه مورد نياز صنايع، بلكه به دلايل پرشمار ديگري از جمله رشد اقتصادي منطقه، اشتغالزايي (چه به صورت مستقيم و چه به صورت غيرمستقيم)، گردشگري و زمين گردشگري و در موارد خواص مواردي چون دلايل باستان شناسي، تاريخي، هنري، صنايع دستي و ... بسيار قابل توجه مي باشد.
در اين ميان معدن فيروزه نيشابور نه تنها از لحاظ معدني، اقتصادي و گردشگري، بلكه و به عنوان يك سرمايه باستاني و ملي اهميت دوچنداني يافته است. بدون ترديد معدن فيروزه نيشابور يكي از قديمي ترين معادن جهان است و مي توان آن را «قديمي ترين معدن فعال جهان» ناميد. سابقه فعاليت اين معدن به گواه شواهد باستان شناسي تا 4360 پيش از ميلاد به اثبات رسيده است ولي به جرأت مي توان قدمت معدن را بيشتر از آن نيز برآورد نمود. بعلاوه از نظر كيفيت فيروزه توليدي نيز (با وجود كشف و راه اندازي معادن زيادي در آمريكا و چين در سال هاي اخير) كماكان فيروزه نيشابور به عنوان مرغوب ترين فيروزه جهان مطرح مي باشد. دليل تمايز فيروزه نيشابور از ديگر فيروزه هاي موجود در جهان رنگ و كيفيت بي نظير و منحصر به فرد آن است. به صورتي كه در اغلب نقاط جهان فيروزه نيشابور را با نام اختصاصي «فيروزه آبي» مي شناسند. امروزه معدن فيروزه با توليد ساليانه 50 تن سنگ خام فيروزه و بيش از 160 نفر پرسنل شاغل يكي از كارآفرين ترين معادن كشور بوده و با ايجاد هزاران نفر اشتغال غيرمستقيم يكي از موفق ترين صنايع استان مي باشد.
در نتيجه، واضح است كه نگاه كلي به اين معدن به صورت خاص و صنعت فيروزه به صورت عام نبايد به صورت يك حرفه يا صنعت محلي باشد بلكه بايد به آن به عنوان يك مزيت نسبي منحصر به فرد در زمينه هاي فراواني از جمله صنعت جواهرات و سنگ هاي قيمتي، صنعت توريزم و گردشگري، صنايع دستي، تجارت و بازرگاني و ... نگاه كرد.
با نگاه دقيق تري به اين صنعت كهن مي توان دلايل ريشه اي مشكلات موجود در آن را به چهار دسته زير تقسيم نمود:
بدنه سالخورده و نگاه سنتي حاكم بر صنعت فيروزه در تمام بخش ها.
عدم وجود اطلاعات عمومي كافي و صحيح درباره فيروزه در بين عموم مردم حتي در سطح شهرستان.
عدم وجود اطلاعات تخصصي مناسب و صحيح در بين مسئولين و متخصصين در گرايش هاي مختلف مرتبط با فيروزه.
عدم وجود تحقيقات، مقالات و رفرنس هاي علمي معتبر در مورد فيروزه و صنعت فيروزه در تمام زمينه ها.
يكي از اقداماتي كه مي تواند در تمام اين زمينه ها منشاء اثر باشد برگزاري همايشي در زمينه صنعت فيروزه و مسايل فرهنگي مرتبط با آن است. بدون شك برگزاري همايشي در اين زمينه علاوه بر ايجاد شور و شوق اجتماعي و بالا بردن اطلاعات عمومي در زمينه فيروزه، مي تواند باعث توليد و ارائه آثار علمي مرتبط با زمينه هاي تخصصي مختلف، آشنايي هرچه بيشتر مسئولين، متخصصين و سرمايه گزاران با اين صنعت و از همه مهم تر ارائه ايده ها و مشخص شدن راه هاي جديدي براي توسعه در زمينه هاي مختلف معدني، فرآوري، ماركتينگ، توسعه بازار، گردشگري و صنايع دستي، فرهنگي، تاريخي، اجتماعي و ديگر زمينه هاي مرتبط با فيروزه شود.
بعلاوه سعي بر آن بوده است تا با برگزاري نمايشگاه و پانل هاي تخصصي در كنار همايش وجهه تخصصي بيشتري به آن داده شود و فضاي همايش هرچه بيشتر به صنعت نزديك گردد.

 

محور هاي همايش

رويكردهاي زمين شناختي، اكتشاف و معدن كاوي
-زمين شناسي، پترولوژي و كاني شناسي ذخاير فيروزه
-ژئوشيمي، دگرساني و ژنز ذخاير فيروزه
-معدنكاوي، روشهاي نوين اكتشاف و استخراج ذخاير فيروزه
رويكردهاي گوهرشناسي و تجارت
-نقش گوهر شناسي كلاسيك و مدرن در اصالت سنجي فيروزه و ديگر سنگ هاي قيمتي
-بهسازي فيروزه؛ روشها و استانداردها
-روش هاي نوين فرآوري و تراش فيروزه
-راهكارهاي علمي و عملي براي برندسازي و شناسنامه دار كردن فيروزه ايراني
-به روز رساني تبادلات و تجارت فيروزه
رويكردهاي انساني و اجتماعي
-باستان شناسي و تاريخ فيروزه
- دانش بومي و روشهاي سنتي فرآوري و فن آوري فيروزه
-سنت، مذهب و فيروزه در بافت جامعه اسلامي
- انسان شناسي و جامعه شناسي فيروزه
- پژوهش ها و پتانسيل هاي گردشگري فيروزه

نظرات