جاده تاريخي ابريشم بعنوان جادهاي استراتژيك، منشاء تبادلات فرهنگي و اقتصادي زيادي ميان كشورهاي مختلفي به گستردگي پهنه وسيعي از قاره هاي آسيا و اروپا، از كشور چين تا كشورهاي ساحل مديترانه بوده است. اين جاده نقش بسزايي در فرهنگسازي و ايجاد تمدنهاي چين، ايران، شبه قاره هند، كشورهاي عربي و شمالي آفريقا و حتي اروپا داشته است. در گذشته عمده ارتباطات اقتصادي و سياسي بين اين كشورها از اين مسير انجام ميگرفته است كه به دليل تغيير شرايط جغرافياي، سياسي، اقتصادي و اجتماعي، در حال حاضر اين مسير از بين رفته است. بازگشايي مجدد اين جاده ميتواند علاوه بر افزايش مبادلات اقتصادي، ارتباط بين دانشمندان و سياستگذاران بخشهاي مختلف از جمله منابع طبيعي را تسهيل نموده و باعث رونق مجدد و ارتباط نزديكتر علمي كشورهاي اين حوزه گردد.
مشكلات زيست محيطي نظير تغييرات اقليمي، طوفانهاي گرد و غبار و مديريت منابع آبي كه در اين منطقه وجود دارد و اثرات فراسرزميني گسترده اي با خود به همراه دارد، معيشت و زندگي افراد مختلف را در جاي جاي دنيا متاثر نموده است. همه كشورهاي حوزه جاده ابريشم مي توانند از اين همكاري هاي مشترك در رفع اين مشكلات و مديريت جامع نگر بهره مند گردند.
به هرحال همكاري هاي بين المللي در مسير اين جاده پيچيدگيهاي خاص خود را نيز داراست. علوم اطلاعات جغرافيايي و ژئوماتيك و دادههاي مكاني موجود در اين كشورها ميتواند به مثابه شبكهاي، دانشمندان و نهادهاي علمي اين حوزه را به يكديگر مرتبط سازد.
دپارتمان منابع طبيعي دانشگاه صنعتي اصفهان به همراه موسسه اكولوژي و جغرافياي ژينجيانگ چين وابسته به آكادمي علوم چين درصدد برآمدند كه مجموعه اي از كنفرانسهاي مربوط به سيستم اطلاعات جغرافيايي را با هدف تسهيل ارتباط بيشتر دانشمندان اين حوزه از سال 2017 شروع نمايند.
نخستين همايش از اين مجموعه با عنوان «همايش بينالمللي سامانه اطلاعات جغرافيايي جاده ابريشم در سال 2017» دريافت مقاله و ثبت نام از متقاضيان را شروع نموده است. اين كنفرانس از 3 الي 5 خرداد 1396 در محل دانشگاه صنعتي اصفهان برگزار خواهد شد. اهداف اصلي همايش فراهم كردن فرصتي مناسب جهت تبادل نظر ميان پژوهشگران، متخصصين، دانشجويان و فعالان در عرصههاي مختلف از جمله منابع طبيعي و كشاورزي با رويكرد كاربرد علوم ژئوماتيك در مديريت همه جانبه عرصههاي كشاورزي و منابع طبيعي و همچنين تقويت همكاريهاي علمي و بين المللي كشورهاي جاده ابريشم در معرفي و توسعهي روشها و دستاوردهاي جديد در زمينه هاي GIS ، GPS و سنجش از دور مي باشد.
اتصال شرق به غرب با جاده ابريشم، گذشته، حال و آينده، شعار نخستين همايش بينالمللي سامانه اطلاعات جغرافيايي جاده ابريشم است. علوم اطلاعات جغرافيايي به عنوان پايه اصلي و ژئوانفوماتيك به عنوان روش كار و نرم افزارهاي مربوط به GIS به عنوان ابزارهايي مناسب براي برقرار كردن ارتباط مكاني در اين پهنه وسيع ميباشند. وجود ارتباطات اطلاعاتي از دادههاي مكاني براي مديريت منابع طبيعي و ارزيابي ريسك در زمينههاي مختلف طبيعي، ژئوپليتكي و اجتماعي ميتواند گامي مهم در رسيدن به توسعه پايدار منطقه باشد.
علوم اطلاعات جغرافيايي داراي ابزارهايي كليدي براي مديريت جوامع و محيطهاي گوناگون است و بر زندگي روزمره مردم تاثير بسزايي دارد. موفقيت و پيشرفت هر چه بيشتر در اين زمينه به ارتباط بين بخشها و ارگانهاي مختلف، همكاريهاي سياسي و آموزشي نياز دارد. هدف مجموعه كنفرانسهاي SilkGIS ايجاد شبكهاي بين متخصصان GIS و سنجش از دور است تا بتوانند با همكاري با يكديگر، زمينه توسعه پايدار كشورهاي منطقه را فراهم ساخته و باعث ايجاد شرايط زندگي سالم تر و محيط زيست پايدارتر گردد.
محورهاي همايش:
توليدات ماهواره اي و كاربردها
فناوريهاي جمع آوري دادههاي مكاني
دادهكاوي و سامانه اطلاعات جغرافيايي تحت وب
ايجاد و توسعه زير ساخت دادههاي مكاني
ژئوپولتيك
تغير اقليم و سازگاري
بلاياي طبيعي و مديريت بحران
هيدرولوژي و منابع آب
پهنه بندي و مديريت عرصه هاي طبيعي و محيط زيست
مديريت و مدلسازي اكوسيستم
مديريت و برنامه ريزي شهري
كشاورزي، توسعه پايدار، امنيت غذايي