مركز مطالعات و پژوهش هاي علم و دين دانشگاه صنعتي سهند تبريز در راستاي الگوبرداري از سيره علمي و عملي مرحوم علامه طباطبايي در حوزه اخلاق و كاربست آن در عرصه هاي مختلف آموزشي، پژوهشي، شاگردپروري، آزاد انديشي، و نيز استنباط و استخراج مطالب مربوط به اخلاق علم و فناوري، از آثار و آراي معظم له به منظور تصحيح و تنقيح علوم طبيعي و تجربي از ابعاد فرهنگ و اخلاق لائيسيته و سكولار، همايش ملي «اخلاق علم و اخلاق حرفه اي در مكتب علامه طباطبايي(ره)» همراه با بزرگداشت شخصيت مرحوم علامه طباطبايي و با همكاري مراكز حوزوي و دانشگاهي برگزارمي نمايد.
محورهاي همايش:
الف) اخلاق علم
1- معنا و مفهوم اخلاق علم
اخلاق علم بهعنوان يك مفهوم، داراي ابعاد(سويهها) و مولفهها(اجزاء و عناصر تشكيلدهنده)يي است كه بين آنها نسبتي بر قرار است؛ بعنوان نمونه آيا اخلاق بعنوان يك عنصر كنترل كننده و حاشيه اي است كه در متن علم نمي تواند حضور داشته باشد و صرفا دانشمند بايد در كار علمي خود مراعات كند، يا خود علم جهت دار و اخلاقي نيز مي تواند باشد؟
2- اصول و مباني اخلاق علم
امروزه با آشكار شدن رخنه هاي علم مدرن (تحقيقات علمي ضد بشري و بحرانهاي زيست محيطي و ...) بيش از پيش بر نقش اخلاق در علم تاكيد مي شود؛ بي گمان تاكيد بر اخلاق در علم، بر يك سري پيش فرضها و مباني فكري استوار است؛ ازاينرو، لازم است كه پژوهشهاي علميِ متكي بر قرآن و حديث در زمينه مباني و با محوريت انديشه هاي مرحوم علامه صورت پذيرد.
3- نقش اخلاق علم در شكل گيري تمدن نوين اسلامي
علم و فناوري نقش اساسي در شكل گيري و بالندگي هر تمدني دارد، اكنون پرسش مهم اين است كه جايگاه اخلاق علم در تمدن اسلامي چيست؟ بعبارت ديگر اخلاق علم چه نقشي در شكل گيري تمدن با شكوه اسلامي در قرون اوليه اسلامي داشت و همچنين براي پي ريزي تمدن نوين اسلامي، اخلاق علم چگونه مي تواند نقش ايفا كند؟
4- اخلاق علم اسلامي و سكولار
علم سكولار غربي كه در غرب بعد از رنسانس شكل گرفت، هر چند خود را بي نياز و رهيده از دين (اسطوره) مي داند، اما همچنان بر نقش اخلاق در علم و با مباني خاص تاكيد دارد؛ اكنون پرسش اساسي اين است كه جايگاه اخلاق در علم اسلامي چيست؟ بعبارت ديگر علمِ متناسب با مباني هستي شناختي، معرفت شناختي و انسان شناختي اسلامي، چه نسبتي با اخلاق علم دارد؟
ب) اخلاق حرفه اي
1- اخلاق نقد و آزاد انديشي
2- جايگاه اخلاق در نظام آموزشي و پژوهشي
3- اخلاق حرفه اي در دانشگاههاي اسلامي و سكولار
4- شاخصه هاي اخلاقي استاد و شاگرد در سيره علامه طباطبايي(ره)